Het papier- en printtijdperk sterft eindelijk uit en het lijkt erop dat het internet nu het tempo van de wereldwijde digitalisering bepaalt. We gaan er op uit, we studeren er op, we shoppen er op, we doen er onze vrije tijd op, en blijkbaar dateren we er ook op! Maar iedereen heeft het vandaag de dag te druk met surfen om de wrede aard ervan in twijfel te trekken en gezien het feit dat de aanwijzingen sterk opwegen tegen de nadelen ervan, is het helemaal niet verwonderlijk. Zelfs dan kunnen we niet over het hoofd zien dat het internet in feite de wereld vernietigt, zo langzaam dat het voor ons bijna transparant is om te zien. Laten we dus zonder veel ophef de top acht van gevaarlijke manieren waarop het internet vandaag de dag misbruikt wordt, bezoeken.

1. Identiteitsdiefstal

Als je dit leest, ben ik er bijna zeker van dat je een account hebt op minstens één sociale website. Als u zich online aanmeldt voor een account, bent u in principe verplicht om uw persoonlijke gegevens in te dienen voor identificatiedoeleinden. Maar wat gebeurt er als het platform nep is? Wat gebeurt er als het platform alleen bestaat om gegevens te verzamelen van mensen over de hele wereld om kwaadaardige redenen?

  • Het internet biedt spammers en hackers een goede gelegenheid om persoonlijke informatie te verzamelen en in hun voordeel te gebruiken. De foto’s die je online plaatst, kunnen op pornosites worden geplaatst, je kunt het slachtoffer worden van chantage, afpersing voor geld en de lijst gaat verder.
  • En dat is niet eens het enge gedeelte. Afgezien van het feit dat je misschien helemaal niet weet hoe je informatie online wordt misbruikt, zou het je een eeuwigheid kosten om de zaak op te volgen als je er ooit achter komt.

2. Cyberpesten is ook een veel voorkomend probleem op het internet

Het internet stroomt vol met miljoenen valse profielen die zich voordoen als geldige gebruikers. Het feit dat alles online is, maakt het gemakkelijk voor ongevoelige internetgebruikers om andere goedgelovige gebruikers anoniem te bedreigen. Cyberpesten is al vele jaren een groot probleem en veel slachtoffers hebben uiteindelijk te maken met psychologische problemen.

  • Er zijn verschillende gevallen van zelfmoord gemeld, allemaal als gevolg van de cyberbedreiging. Alle plagerijen, beledigingen, bedreigingen, pesterijen, leugens en geruchten: het eindigt allemaal nooit goed.

3. Piraterij op het internet blijft toenemen

Er was een tijd dat kunstenaars en media-eigenaren genoten van de vruchten van hun harde werk. Toen werden mensen onfatsoenlijk ‘slimmer’ en groeide de piraterij uit tot een patroon. Vandaag de dag kunnen mensen dankzij het internet schaamteloos online kopiëren en downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal, zonder na te denken over de verliezen die de eigenaar onder ogen moet zien.

  • Erger nog, de zwarte markt is nu online en voor een paar dollar kun je bijna alles in handen krijgen. Bootlegging is tegenwoordig de term. En om een of andere reden steunt de grotere bevolking deze vorm van ‘zachte’ victimisatie. Het is alsof je kijkt naar een menigte die een ijsje pakt van een klein kind, en zich dan bij de menigte voegt om te proeven, terwijl het arme kind toekijkt!