Debiteurenfinanciering is een vorm van financiering tussen twee bedrijven waarbij het ene bedrijf zijn openstaande facturen verkoopt of uitleent aan een ander bedrijf om vervroegde betalingen op hun openstaande facturen te ontvangen. In deze overeenkomst geeft de financieringsmaatschappij een bedrag dat gelijk is aan de verminderde waarde van de onbetaalde facturen of vorderingen, in ruil voor een vergoeding. Betalingen voor de Business to business verkopen worden niet onmiddellijk betaald op het moment van de verkoop.

Alle betalingen van leningen worden in een periode afbetaald

Betalingen worden vaak betaald volgens de periode die door beide partijen onderling is overeengekomen. Dit kan binnen 30, 60 of 90 dagen zijn volgens de betalingsovereenkomst. Dit betekent, dat de koper het product kan kopen zonder enige betaling te doen. Na ontvangst van het product kan hij de betaling op elk moment binnen de in de betalingsovereenkomst genoemde termijn verrichten.

  • Aan de andere kant verhoogt de verkoper de vordering met het bedrag van de verkoop en registreert deze onder de opbrengsten. Later, wanneer hij de betaling ontvangt, verlaagt hij de vorderingen en verhoogt hij tegelijkertijd de contanten. Dit wordt factoring genoemd. Het grootste voordeel van debiteurenfinanciering is dat het de verkoper in staat stelt om het geld direct te krijgen door de vordering te verkopen aan een derde partij.

Omvang van de rekeningen

De factoringbedrijven die de vorderingen kopen om de betalingen van de klanten te innen, zijn vaak geïnteresseerd in het kopen van grote rekeningen, in plaats van meerdere kleine rekeningen. Daarom is de grootte van de rekeningen altijd een kwestie van voorkeur voor een derde bedrijf dat de vorderingen van de klanten koopt.

Kredietwaardigheid

Voor de aankoop van de rekeningen beoordeelt het factoringbedrijf de kredietwaardigheid van de koper. Om de geloofwaardigheid vast te stellen, bekijkt het factoringbedrijf de kredietgeschiedenis, van de verkoper en ook de periode waarin het bedrijf actief is geweest. Als de verkoper dus een goede kredietscore heeft en al geruime tijd in het bedrijf zit, heeft hij meer kans om de aandacht van de factoringbedrijven te trekken.

Leeftijd

Factoring bedrijven lijken niet veel interesse te hebben in het kopen van de vorderingen die na de overeengekomen betalingsdatum komen, aangezien dergelijke rekeningen een minimale of geen enkele kans hebben om betaald te worden. De factoringbedrijven zullen dus ofwel een minimumprijs bieden voor dergelijke rekeningen, ofwel ze in veel gevallen helemaal niet kopen. Factoring bedrijven willen zich niet uitleven in de praktijk van het najagen van de klanten voor het innen van rekeningen; daarom willen ze dergelijke rekeningen op afstand houden.